Wydarzenie to obejmuje 6 dni wykładowych, na których specjaliści zaprezentują wykłady, opierające się na rzetelnej, specjalistycznej wiedzy dotyczącej żywności i żywienia człowieka. Wśród prelegentów znajdą się żywieniowcy, technolodzy, dietetycy, psycholodzy, lekarze, czyli tak jak zawsze będzie mieć interdyscyplinarny charakter.
Autorami prelekcji, które zostaną wygłoszone w dniach 10-15 grudnia będą eksperci z zakresu żywienia, dietetyki, psychologii oraz lekarze. To przede wszystkim przedstawiciele Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego z Wydziału Nauki o Żywności, Szkoły Zdrowia Publicznego oraz Wydziału Lekarskiego. Ale pojawią się także naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego, SGGW w Warszawie czy Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.
Ze względów bezpieczeństwa dni odbywają się tylko online na platformie MSTeams. Każdy zarejestrowany bierny uczestnik „III Dni Świadomości Żywieniowej” otrzyma e-certyfikat uczestnictwa!